Co je to světlo a jak ho vnímají rostliny ?

Vhodné světelné spektrum pro rostliny a jak ho vidíme my na rozdíl od rostlin (+přehledný poučný graf)

Lidé a rostliny mají velmi odlišné vnímání světelného záření. Rostliny světlo "nevidí" ve stejné formě jako my lidé, také proto se v oboru osvětlení pro rostliny udává v jednotkách PAR, nikoli v lumenech, ale o tom jindy. Ještě do úvodu připomenu, že délka vlnového záření se udává v nanometrech(nm). Díky statisícům let evoluce my lidé máme uzpůsobené oko, které je nejcitlivější na vlnovou délku okolo 550nm, což je přibližně uprostřed spektra viditelného záření. U rostlin, je to přesně naopak, díky jejich vývinu po miliony let se vyvinula nejnižší citlivost přesně v této oblasti zeleného a žlutého světla, zelené listy odráží téměř dokonale veškeré zelené světlo, z toho vychází, že svítit na rostlinu zeleným světlem by bylo plýtvání energie. Naopak rostlina je velmi citlivá na modré a červené záření, to je předně důvod proč spoustu světel z našeho sortimentu disponuje tímto spektrem RB (RED-BLUE). Na základě tohoto zjištění vznikla křivka PAR (fotosynteticky aktivní záření) - která popisuje právě vhodné světlo pro život rostlin.

Graf osvětlení - pomůcka při volbě osvětlení rostlin

prehledny graf svetelneho spektra

Tuto stránku si uložte do záložek ve vašem prohlížeči, ať máte vždy po ruce tento přehledný graf o světelném záření. Je v něm zobrazené vše co při detailním výběru osvětlení pro rostlinu potřebujete znát.

Doplnění na závěr

Poté, co se podíváte blíže na všechny grafy, zjistíte, že křivka PAR zasahuje nepatrně do části "far red" a "ultrafialové záření". To je nepřehlédnutelný fakt, na který by měli myslet prodejci a výrobci LED pěstebního osvětlení. LED čipy, které vyzařují tyto neobvyklé vlnové délky se většinou používají až do dražších světel a světel vyšší třídy. Rozhodně Vám rostlina neumře při nedostatku světla v tomto spektru, je to však solidní bonus pro osvětlení vaší květiny. Teď už víte jak vybrat vhodnou LED grow žárovku nebo jiné osvětlení.