Jak vybrat vhodný napájecí zdroj pro LED pásek

Máte vybraný LED pásek a snažíte se pro něj najít vhodné trafo? Ve zkratce je to výkon LED pásku na jeden metr krát počet metrů LED pásku plus 20%. Pokud někdo stále tápe nebo ho zajímá proč a jak, tak čtěte dál.

Výběr vhodného zdroje pro LED pásek v 5 krocích

  1. Zjistěte jakým napětím je váš LED pásek napájen, jedná se o klíčovou hodnotu. Standardně se nabízejí 12V a 24V méně obvyklé jsou 230V pro tento typ žádný další zdroj nepotřebujete a napájíte přímo ze sítě 230V / 50Hz.
  2. Ujistěte se jakým výkonem disponuje váš LED pásek. Nejčastěji prodejci uvádějí výkon na 1m LED pásku, ale nemusí to být pravidlem, takže si to raději ověřte. Typické výkony se na trhu pohybují od 4,8W/m do 24W/m. (POZOR: velké obchodní řetězce rádi využívají nepozornosti a na sadu 5m LED pásku uvedou výkon 24W, což ve skutečnosti znamená pouze 4,8W/m)
  3. Spočítejte kolik metrů LED pásku potřebujete napájet. Dejte si pozor při zapojování více než 10m LED pásku z jedné strany - na druhém konci může docházet k úbytku svítivosti. Proto se poraďte s elektrikářem za jaké situace máte zvážit zesilovač nebo napájení z více LED zdrojů na kratší úseky pásku.
  4. Nyní využijte druhý a třetí bod - vynásobte výkon LED pásku na metr s celkovou délkou, kterou zapojujete. K tomuto číslu přičtěte minimálně 20% rezervu pro menší zatížení LED zdroje. Při svícení více než 12h denně doporučujeme alespoň 30% rezervu pro vyšší životnost.
  5. Praktický příklad: Koupil jsem si 3,5m LED pásku o výkonu 12W/m pro osvícení kuchyňské linky, jaké mám zvolit trafo pro napájení? Výpočet: 3,5 x 12 x 1,2 = 50,4. Potřebujeme LED zdroj s minimálním výkonem 50W. Z našeho sortimentu bychom vybrali tento napájecí LED zdroj 60W.

Nabídka našich LED pásků za výhodné ceny

 

Široká nabídka zdrojů pro LED pásek