Pěstování vlastních bylinek doma

Pěstování domácích bylinek v kuchyni, ideálně v pěkném květináči je snem mnoha žen, které mají na starost domácí obživu.

Pěstovat vlastní bylinky a koření doma byl odjakživa velký benefit nejen co se financí týče, ale především tím získáte plnohodnotný zdroj cenných živin. Za bylinky a mikrozeleninu v obchodních řetězcích mnohdy utratíte mnohonásobně více, než jaká je skutečná hodnota. Navíc ve většině případů byly tyto bylinky (často microgreens) už zmraženy a později rozmraženy, tím logicky dochází ke ztrátě minerálů a ve výsledku z toho máte jen dochucení jídla bez přidané nutriční hodnoty.

pěstovani bylinek doma nenakupovat v obchodu

Předražená mikrozelenina v obchoďácích s mnoha marketingovými slogany, které Vás nakonec donutí to donést až k pokladně a zaplatit. Ve finále platíte totiž za pořizovací ceny pěstebních potřeb, energii, která byla potřeba k vypěstování, zaměstnance, kteří se o pěstování microgreens starají a sklízejí, obalové materiály a ve finále za propagaci a distribuci. Ano z toho všeho se musí vypočítat prodejní cena pro koncové zákazníky - VÁS. Fráze jako BIO, Fresh, Green, Organic najdete na každém plastovém kelímku s tímto druhem bylinek. Což nás vede k dalšímu negativnímu vlivu těchto velkoprodejů a to je neúměrné používání plastů na jedno použití.

Možnosti pěstování bylinek doma

  1. "low-cost" pěstírna postavená na koleni, aneb z plastových nádob od jogurtu, pomazánky, vlastně čehokoli co Vám připomíná pěstební misku si uděláme květináč. Pokud plánujete pouze microgreens, aneb prvotní výhonky ze semen tak použijte čistou NEhnojenou půdu, ideálně něco vzdušného. U nás se osvědčily tyto dva typy: Gold Label Coco + Perlit 70/30 a Plagron Lightmix , který je lehce předhnojený pro bujnější vzrůst.
  2. Moderní pěstírna svépomocí, což je trošku vymakanější verze pro náročnější domácí zahradníky. Pro ty z Vás, kteří to myslí vážně a chtějí do přípravy investovat více peněz a energie je nejlepší začít pořízením plastové podmisky o ideálních rozměrech jak Vám podmínky dovolí. My jsme zvolili plastové vaničky s rozměrem 20x30cm. Opět jsme použili Gold Label substrát s příměsí perlitu, který jsme pravidelně vlhčili rozprašovačem 2L. Pozor nepřelejte semena, může se začít dělat plíseň, kterou už pryč nedostanete. Takto jsme vybavili 2 vaničky a umístili k oknu, to celé jsme přisvítili LED světlem vhodné pro microgreens: SANlight FLEX 20W
  3. Pro náročné, jednoduchá řešení miluje každý, nicméně to je přesně to, za co si zde připlatíte oproti předchozím dvěma metodám pěstování bylinek. Pokud máte v samotné kuchyni dostatek místa, určitě neuděláte chybu s pořízením chytrého květináče, který odvádí spoustu práce za Vás a udržuje bylinky věčně čerstvé. Navíc vzhledově dodá Vaší kuchyni šmrnc a návštěvy budou závidět. Avšak u této metody pěstování bylinek doma jste limitování rozměrem pěstební plochy, pokud hojně používáte 2 druhy bylin, tak Vám to bohatě postačí. Pokud chcete microgreens pěstovat ve větším a začít se touto nutriční bombou stravovat mnohem častěji, doporučil bych Vám naší kompletní domácí zahrádku s LED osvětlením, která má mnohem rozsáhlejší plochu pro vypěstování bohatší úrody mikrozeleniny a bylin.