Draslík - jak poznat, kdy ho má rostlina nedostatek?

nedostatek draslíku

Jak poznat, kdy má rostlina nedostatek draslíku? 

Rostliny trpící nedostatkem draslíku jsou menší a mají krátký a povadlý stonek. Navíc tento nedostatek poznáte podle menších květů a bledých plodů. Listy mohou zežloutnout nebo odumřít. Žloutnutí listů začíná na jejich okrajích, následně můžeme pozorovat hnědé skvrny. Nedostatek draslíku je zpočátku viditelný u starších spodních listů. Je to proto, že draslík je mobilní. To znamená, že mladé listy čerpají draslík ze starších listů. Nedostatek draslíku má za následek nízký výnos, které je také nekvalitní.

Hlavní důsledky nedostatku draslíku: 

  • Rostliny jsou menší a mají ochablou stopku.
  • Menší květinové vrcholy a bledé plody.
  • Listy mohou mít hnědé skvrny, hnědé žíly, žluté okraje nebo žloutnoucí žíly.
  • Rostliny s nedostatkem draslíku mohou absorbovat méně vody.
  • Snížený výnos, který je také nekvalitní.

Hlavní příznaky nedostatku draslíku:

  • Příliš vysoký obsah vápníku nebo hořčíku v půdě nebo substrátu.
  • Nesprávné hnojení.
  • Příliš mnoho sodíku v kořenovém prostředí.

nedostatek drasliku v listek

Jak se vyhnout nedostatku draslíku?

Abyste zabránili nedostatku draslíku, můžete použít jednu ze základních živin (například Cocos A&B), abyste snížili pravděpodobnost nedostatku. Mějte také na paměti abiotické faktory. Patří mezi ně teplota, intenzita světla, kyselost, množství vlhkosti a síla větru v případě, že jde o outdoorové pěstování.

Jak vyléčit rostlinu s nedostatkem draslíku?

Pokud je vaše rostlina nemocná, jelikož se jí nedostalo dostatek draslíku, doporučujeme použít tekuté hnojivo s vysokým obsahem draslíku. Mezi příklady patří Green Sensation a PK 13-14.

Jak moc důležitý je pro rostliny draslík?

Draslík zlepšuje odolnost rostliny a pomáhá posilovat buněčnou stěnu. Reguluje otevírání a zavírání průduchů, které jsou důležité k regulaci absorpce oxidu uhličitého, vodní páry a kyslíku. Správné fungování průduchů je pro rostlinu zásadní. Používá je pro fotosyntézu, transport živin a zachování chladu.