Barva světla, spektra a naše rozdělení LED svítidel

Rozdělení LED světel podle toho, jaké vlnové délky, neboli barvu světla vyzařuje.

Tento článek slouží primárně pro zákazníky, kteří vybírají pěstební LED osvětlení na našem webu. Jelikož je světel nepřeberné množství, museli jsme zavést filtrování pro všechny kategorie a jeden z parametrických filtrů je právě "Barva světla". Abyste věděli jak filtr používat, vysvětlím tady stručně jaké výsledky očekávat při zaškrtnutí konkrétního požadavku.

Rozdeleni svitidelTakhle vypadá filtr v kategorii, seznamte se. Je to Váš nejvěrnější pomocník při hledání přesně toho, co potřebujete. Názvy jednotlivých parametrů vždy volíme tak, aby to bylo co nejsrozumitelnější a na první pohled jasné. Avšak zde se bavíme o novém sortimentu na trhu, který ještě nemástandardizované oficiální pojmy. Proto musíme improvizovat a popisovat je pomocí vlastních názvů. 

Barva světla jako parametr pro pěstební osvětlení

Spektrální

Jedná se o světlo, které vyzařuje pouze jednu nebo dvě konkrétní vlnové délky. Nejčastějším kandidátem pro spektrální druh osvětlení je červenomodré spektrum, neboli RB (RED:BLUE). Pro samostatné vlnové délky máme častěji přímo konkrétní název, jako například "Červená" bude přímé označení pro jediné světelné spektrum s vlnovou délkou cca 680nm.

Vícespektrální

Jedná se o světla, která jsou osazeny více než 2 druhy LED čipů a vyzařují tak 3 a více konkrétních vlnových délek. Například červené, modré a bílé(4000K) čipy. Nebo u dražších žárovek je to až 8 samostatných druhů LED diod, kdy se každá z nich stará o jednu konkrétní vlnovou délku. Jako největší bonus u vícespektrálního osvětlení bývají didoy UV, IR, či FR (více se dozvíte v článku o rozdělení vlnových délek).

Plnospektrální

Jedná se o věrné napodobení slunečního světla, vyznačuje se klasickým bílým světlem, které není zbarveno do žádné konkrétní barvy, jako modrá nebo červená. Přesnější odstín světla plnospektrálních světel se vyjadřuje v Kelvinech. 3000K je teplá bílá, je vhodná pro fázi květu. 5000K je denní bílá a je vhodná pro růstovou fázi. 6000K je studená, která se používá pro ranou fázi rostlin, sazenice, klíčení a nebo pěstování microgreens.

Plnospektrální PLUS

Tento pojem jsme zavedli později, protože několik výrobců začalo své plnospektrální světla doplňovat jednotlivými vlnovými délkami pro obohacení rostliny. Nejčastěji se navíc přidávají UV a IR čipy, které nejsou obsazeny v samotném plném spektru, přitom mají pozitivní vliv na vývoj rostlin. Tyto světla bývají zpravidla to nejlepší co můžete pro osvícení rostlin pořídit.