Jaké existují typy LED čipů

Úvod do LED technologie

Svítit pomocí elektrické energie není nijak nový nápad, však přeci každý z nás měl někdy v ruce žárovku, avšak tato technologie je více než 120 let stará. Velkou překážkou pro klasické žárovky s wolframovým vláknem je jejich účinnost dosahující pouhých 5% (tzn. že 100W žárovka produkuje 95W tepla a 5W světla).

Další evolucí v technologii osvětlení jsou LED čipy, které mají na rozdíl od klasických žárovek účinnost až 40%. Díky tomu jsme schopni dosáhnou stejného nebo většího světelného toku (lm) s LED svítidly o výkonu (W) jedné desetiny toho, co je zapotřebí u žárovek s vláknem. To vše znamená, že vy ušetříte elektřinu bez kompromisu ve svítivosti.

Tuto technologii si osvojili i pěstitelé, kteří pěstují například v growboxech . Přesně pro ně, je určené LED osvětlení pro rostliny. Díky konstrukci diody, kdy můžeme při její výrobě určit rozptyl vlnové délky (spektrum) jejího světla, jsme  schopni vyrobit pěstitelská světla s dosud nevídanou účinností.

Technologie pro dosažení maximální efektivity

Hlavní konstrukční metodou je použití několika setů diod s různým světelným spektrem. Hlavní předností tohoto designu je to, že produkuje pouze ty vlnové délky, které rostlina potřebuje ze všeho nejvíce (červená, růžová, modrá a infra-červená), tudíž všechen výkon světla je plně využit. Příkladem může být světlo LMG600 .

Druhým typem používaných čipů jsou plnospektrální bílé LED čipy, které se snaží co nejblíže replikovat sluneční záření . V praxi to znamená, že mezi složkami jejich světla jsou nejen vlnové délky červené, růžové, modré a infračervené, ale také zelené. Při smíchání všech těchto barev v jednom chipu, se světlo jeví jako bílé. Tento způsob umožňuje nejvyšší možný výnos z vaší úrody a jako bonus je příjemný i do obývacích prostor. Příkladem můžou být naše žárovky značky SANSI .

Obě tyto metody využívají ke své konstrukci SMD čipy (Surface Mounted Diode). Jedná se o nejpoužívanější typ LED čipů na dnešním trhu. Kromě cenové dostupnosti je jejich výhodou také dlouhá životnost až 50.000 hodin. Tyto čipy jsou díky své velikosti také vhodné pro flexibilní  LED pásky .

Některá světla jsou vyrobena za pomoci COB (Chip-on-board) technologie, které jsou kongregací několika desítek až stovek LED diod na jednom velkém čipu. Předností tohoto řešení je dostupná cena a kompaktnost. COB čip sám o sobě má jednu nevýhodu v podobě nízkého úhlu vyzařovaní a pro to jsou všechna naše svítidla opatřena skleněnou čočkou, která rozptýlí vyzařované světlo pod 120° úhlem. Například náš GROW reflektor .

Nejjednodušším a nejrozpoznatelnějším designem jsou DIP diody ve válcovém provedení s dvěma vývody pro připájení k obvodu. Dnes se používají již jen tam, kde je potřeba, aby byl obal diody odolný vůči oděru, např. kontrolky na idikačních panelech nebo jako emitory pro infračervené dálkové ovladače.

HPLED (High-Power LED) jsou konstrukčně podobné DIP diodám, avšak jejich výkon je dostatečný pro přímé osvětlení. Jejich hlavní uplatnění je v přenosných svítilnách.

Poslední velkou kategorií jsou Filament diody. Technicky stejně řešené jako COB čipy, avšak jejich uspořádání imituje konstrukci vláken v klasické žárovce zmíněné v úvodu.