Jak založit trávník

Plánujete založit nový trávník, ale nevíte, jak na to? Pokud jste na úplném začátku a sníte o krásném trávníku, je potřeba dodržet základní kroky přípravy a založení. Pokud zakládáte nový trávník nebo se snažíte opravit stávající porost, je potřeba dodržet tento důležitý postup

 

  1. Krok -Je potřeba nejdříve odstranit původní porost, k čemuž vám perfektně pomůže produkt herbicid AGRO Likvidátor zeleně STOP
  2. Krok - Zahradu po 14 dnech zryjte, zkypřete kultivátorem a vyčistěte ji od zbytků rostlin a kamenů. Pokud je půda velmi špatná, smíchejte její vrchní vrstvu s křemičitým pískem v poměru 50:50, aby byla dobře propustná. Případně dosypte 2-3 cm nového trávníkového substrátu.
  3. Krok - Následně plochu urovnejte a vybrané osivo vysejte do kříže, čímž docílíte rovnoměrnějšího osetí. Pokud chcete pro svou zahradu to nejlepší, což předpokládáme, že ano, nejlepší možnou volbou je produkt Král trávníku se zeolitem od značky Floria. Po výsevu osivo zapravte hráběmi pod povrch a půdu utužte prknem, případně zahradním válcem. Pravidelně zavlažujte až do vzejití trav, nejlépe v ranních nebo večerních hodinách. 
  4. Krok - Osivo vchází běžně během 20 až 30 dní, záleží však na druhu travní směsi a také na ročním období.
  5. Krok - Společně s osivem trav také vzejdou samozřejmě plevele, které se nám nepodařilo před osetím z půdy zcela odstranit. Po prvním sečení, jakmile trávník dosáhne výšky 7 cm, je potřeba plochu ošetřit, nejlépe selektivním herbicidem např. AGRO STOP Plevel v trávníku. 

1

Jak je to se sečením a závlahou?

  • Pokud chcete, aby byl váš trávník co nejkrásnější, je potřeba se postarat o pravidelnou zálivku a také časté sečení. Ideálně byste měli sekat 1x až 2x za týden. Výška trávníku po sečení by měla být maximálně 3cm. Jakmile toto pravidlo nedodržíte, může se stát, že trávník zežloutne kvůli způsobeném stresu a začne zasychat.
  • Co se zálivky týká, je potřeba, aby byla nepravidelná, avšak velmi vydatná v dávce 20-25 litrů na 1m². Zmíněná nepravidelná zálivka prováděná 2x za týden v závislosti na teplotě vzduchu a na struktuře vegetační vrstvy, prospívá hluboké kořenové soustavě trávníku. 

Na co si dát pozor?

Pokud vašemu trávníku nedopřejete vydatnou závlahu, může dojít k nežádoucímu vývoji. Trávní se zakoření mělce a snáz se v něm uchytí plevelné travní druhy jako lipnice roční nebo bojínek luční. Pokud bude permanentně vlhký, může dojít k rozvoji infekčních chorob trávníku.

Proč volit právě travní směsi od AGRO CS?

  • Společnost AGRO CS je právem jedním z nejzkušenějších dodavatelů osiv na evropský trh. Trávníkový program zahrnující osiva, hnojiva a prostředky následné péče o trávník patří k nosným a úspěšným programům společnosti již řadu let.
  • Travní směsi, které v AGRO CS vznikají, mají vždy základ v osivu pocházejícím od renomovaných šlechtících a pěstitelských podniků z celé Evropy. AGRO CS umí připravit směs pro konkrétní klimatické podmínky a konkrétní zatížení při samozřejmém zachování estetické a reprezentativní funkce. Neexistuje zákazník, prostor ani požadavek, jemuž by AGRO CS neuměli vyhovět. Od špičkových travních směsí splňujících maximální nároky na vzhled a funkčnost, až po travní směsi určené k zatravnění užitkových ploch.

Produkt sloužící k ničení plevelů v trávníku můžete zakoupit na našem e-shopu:

AGRO Plevel v trávníku STOP 250 ml